Miben hordozzunk?

Mitől "jó" egy hordozóeszköz?

 

A hordozóeszközök palettája igen sokszínű. A baba és gyermekhordozás eszközei általában az adott kultúra teherhordó eszközeivel kéz a kézben alakultak ki. Sokszor ugyanaz az eszköz látja el mindkét funkciót - olykor akár egy időben is.

A mai nyugati kultúrákban a hordozóeszközök "jóságának" kritériumai hasonlóak mégis mások, mint egykoron az ősi eszközök kialalkulásának idején. Ahogy változik tudásunk a világról, úgy egy-egy szempont elhalványul, míg egy másik felerősödik - olykor új szempontok merülnek fel. Elmondható, hogy léteznek általános szempontok, amelyek alapján jónak nevezhető egy hordozóeszköz, azonban emellett mindenki rendelkezik egyéni "jóság" kritériumokkal. A két kritériumrendszer közt lehetnek különbségek. Tetézi a dolgot, hogy egyéni módon rangsoroljuk, hogy mely szempontot tartjuk fontosabbnak, melyet kevésbé fontosnak. Többek között a különféle igényeknek való megfelelési vágy tette oly változatossá a modern hordozóeszköz-piacot. Felmerülhet a kérdés, hogy van-e kiút ebből az útvesztőből? Van!

Mindenki megtalálhatja azt a hordozási módot, amely saját és babája/gyermeke igényeit leginkább kielégíti.

Milyen eszközök közül választhatunk?

Kaphatók szövött hordozókendők, karikás hordozókendők, rugalmas hordozókendők, Mei Tai-ok és rokonaik, csatos hordozók, úgynevezett hibrid hordozóeszközök, babaerszények, kenguruk, stb. Felelhetők és megvásárolhatók az egy-egy kultúrára jellemző hagyományos hordozóeszközök is.

Mi alapján érdemes választani?

A piac sokszínűségének az előnyei mellett hátrányai is vannak. Sokféle eszköz közül lehet választani, azonban ez meg is nehezítheti a döntést. A hordozóeszközök esetében ugyanúgy, mint bármely más olyan eszköz megvásárlásánál, melyet hosszútávon és naponta használni szeretnénk, célszerű körültekintően választani. Bizonyos, egymástól nem feltétlenül független szempontokat hasznos átgondolni választás és vásárlás előtt:

- a használat során a hordozott és hordozó hosszútávú kényelme (tehereloszlás, testre szabhatóság, párnázottság jellege, minősége);

- ortopédiai szempontok a hordozottra és a hordozóra vonatkozóan (megfelelően alátámasztja-e és terpeszti-e a baba lábát, a baba mozgásfejlődésének megfelelően támasztja-e a baba hátát; megtámasztja-e és hogyan a baba fejét; milyen és mekkora terhelést jelent az eszköz használata a hordozóra nézve);

- állíthatóság (mennyire tudja követni a baba növekedését, mennyire igazítható több hordozószemélyre);

- milyen pozícióban lehet hordozni a babát (elöl-, csípőn- és háton hordozásra való alkalmasság);

- lehetővé teszi-e, hogy az értelmi fejlődésének megfelelő pózban a baba mindig a hordozója felé nézzen;

- egyedül is biztonságosan használható-e az eszköz;

Általánosságban véve a jó hordozóeszköz támogatja a baba/gyermek testi és lelki fejlődését és elég kényelmes ahhoz, hogy használójának legyen kedve újra és újra hosszan használni. **

Nem véletlenül nem említettem az eszköz árát, mint szempontot, mivel mindenki találhat számára is megfizethető, ámde jó hordozóeszközt.

Hogyan válassz? Próbáld ki!

Éld át, milyen élményt ad az adott eszközzel való hordozás neked és babádnak/gyermekednek. Próbáld tudatosítani, hogy mit érzel, hogy miért tetszik, vagy nem tetszik az érzés, az eszköz. Mérlegeld, hogy az adott eszköz mennyire felel meg a jó hordozóeszköz általános kritériumainak. 

A választásban segíthet hordozási tanácsadó is.

 

Az alábbi eszközökkel rendelkezem, melyeket megnézhetsz, felpróbálhatsz, kölcsönözhetsz.

Szövött hordozókendő (Didymos, Hoppediz, Nandu, Natibaby)

Karikás kendő (Nandu, ráncolt- vagy hajtogatott Didymos)

Je Porte Mon Bebe

Mei Tai (Bora, Hajtka, Hunbaba)

Baby tai (Hopetai)

Csatos hordozók (Magyarinda, Babbinka, Manduca)

Hibrid hordozók (Bondolino, Close)

Babaerszény (állítható Bohém mama, Nandu kendőből SK gyártott)

"hagyományos" kenguru (Cybex I-go)

 

 

Amennyiben más eszközt is kipróbálnál, szólj! Lehet, találunk megoldást.

 

 

 

** Ónódi Ágnes, Szabó Vera: Tanfolyamvezetői képzés gyakorlati jegyzet, Hordozóház, 2012